Monday 12 December 2011

RESEPI PUDING ROTI




RESEPI PUDING ROTI
Bahan-bahan:

500ml susu segar
1/4 cawan mentega
1/4 cawan gula (gula pasir atau gula merah, terpulang pada pilihan anda)
2 biji telur
2 sudu teh serbuk kayu manis

1 sudu teh ekstrak vanila
1 buku roti, dikoyak2 kecil
1/2 cawan kismis (pilihan)


Cara penyediaan:

Masukkan susu dalam periuk dan panaskan atas api sederhana. Masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair sepenuhnya. Tutup api dan biarkan menjadi suam.

Satukan gula, telur, serbuk kayu manis, serbuk buah pala, dan vanila. Pukul dengan pemutar elektrik pada kelajuan sederhana selama seminit. Perlahan-lahan tuangkan campuran susu suam tadi.

Masukkan roti ke dalam pinggan casserole yang telah digris dengan mentega. Taburkan kismis jika suka. Tuangkan adunan susu ke menutupi roti.

Bakar pada suhu 350F sehingga masak anggaran selama 45 minit.


Jika anda gemar puding roti bersama sos, kurangkan separuh kandungan gula dalam resepi puding roti.



Sos Puding Roti:

1 cawan susu
2 sudu makan mentega
2 sudu cawan gula pasir
1 sudu teh vanila
1/2 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan air
Secubit garam

Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sambil dikacau sacara berterusan sehingga mendidih anggaran selama 3 - 4 minit. Tutup api dan biarkan sejuk sedikit sebelum disajikan bersama puding roti.

Enak dimakan panas atau disejukkan ke dalam peti ais.
Selamat mencuba.